Maeve Binchy: Illallistarinoita

Irlantilaisen Maeve Binchyn Illallistarinoita on klassinen hyvän mielen romaani, josta on helppo kuvitella kepeä, lämminhenkinen elokuvaversio.

Illallistarinoita kansi

Tarina rakentuu dublinilaisen Quentins-ravintolan ympärille ja kutoo yhteen eri ihmisten tarinoita, jotka jollain tapaa liittyvät tähän ravintolaan. Keskeisimmiksi henkilöiksi nousevat Ella Brady, joka suunnittelee dokumenttia ravintolasta ja sen asiakkaiden tarinoista sekä ravintolan omistajapariskunta Branda ja Patrick Brennan. Ellan elokuvasuunnitelmat saavat vauhtia polveilevasta, epäonnisesta romanssista, jota käsitellään romaanissa pitkin matkaa. Myös ravintolan syntytarinaa käsitellään monipuolisesti. Monille Ellan dokumenttia varten haastattelemille asiakkaille sympaattinen ravintola toimii kuin turvasatamana, jonne tullaan niin ilon kuin surujen keskellä.

Kaiken kaikkiaan romaani on kuin sen keskiössä oleva ravintola: sympaattinen, lämminhenkinen mutta hivenen yllätyksetön.

Kiinnostavinta antia kirjassa edustavat siellä täällä pilkahtelevat ajankuvaukset, jotka tekevät näkyväksi aikojen muuttumista myös Irlannissa:

Ja Brenda vastasi kirjeisiin uskollisesti. Hän kuvaili muuttuvaa Irlantia ystävälleen Noralle, joka asui ajattomassa Anninziatan sisilialaiskylässä. Brenda kirjoitti siitä, miten siirtolaisiksi lähtevien tulvat ehtyivät, miten kaupungit hiljalleen vaurastuivat, miten kirkon valta tuntui väistyvän ja muuttavan muotoaan. Brenda kirjoitti, kuinka nykyisin nuoret tulivat muista maista Irlantiin etsimään töitä, kuinka raskaaksi tulleet tytöt pitivät lapsensa sen sijaan, että olisivat antaneet ne adoptoitavaksi ja kuinka nuoret parit asuivat yhdessä puoli vuotta tai vuodenkin, ennen kuin menivät naimisiin.”

Osallistun kirjalla Helmet2018-lukuhaasteeseen #18 (kirja kertoo elokuvan tekemisestä).

Maeve Binchy: Illallistarinoita
Quentins
Suom. Liisa Honkasaari
2002, WSOY
376s.
Kansi:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s