A Yi: Täydellinen rikos

Kiinalaisen nykykirjallisuuden tähden A Yin läpimurtoromaani on kiinnostava psykologinen jännityskertomus rikoksen (ei ehkä täydellisen, vaikka nimi niin väittääkin) tekemisestä ja ennen muuta sen motiivista. Romaanin pääosassa on nuorukainen, joka eräänä päivänä päätyy suunnittelemaan ja huolellisesti toteuttamaan luokkatoverinsa, Kong Jien -nimisen naisen, raa’an, suorastaan vastenmielisen murhan – lukijan näkökulmasta täysin vailla kunnollista syytä.

Tekonsa jälkeen mies pakenee, mutta päätyy pian antautumaan poliisille. Seuraa kuulusteluja ja lopulta myös oikeudenkäynti, joiden avulla tekijän syyt järjettömältä tuntuvalle rikokselle pikkuhiljaa alkavat aukeamaan. Samalla aukeaa monia näkökulmia kiinalaiseen yhteiskuntaan.

A Yin romaani onkin paitsi kylmänterävä jännitystarina myös syvällisempi moraalipohdinta ja kyyninen katsaus kiinalaisen yhteiskunnan kipukohtiin. Maailma, jossa päähenkilöt elävät on kylmä ja kyyninen, eikä monistakaan sen päähenkilöistä – ehkä uhria lukuunottamatta – löydy kovin miellyttäviä luonteenpiirteitä. Päähenkilön motiivit eivät niin ikään voita lukijaa puolelleen, vaan pikemminkin kyse on sukelluksesta läpikyynisen, tunteettoman mielen syvimpiin sopukoihin. Päähenkilön tapa kuvata syitään rikokselle ajavat väkisinkin ajattelemaan, että rikos on kaikessa banaaliudessaan allegoria kiinalaisen yhteiskunnan ongelmille, eriarvoisuudelle, sosiaaliselle syrjäyttämiselle, korruptiolle ja koko järjestelmälle.

A Yin kieli on tarkkaa, terävää ja täsmällistä. Se ei lähde maalailemaan turhia vaan keskittyy hallittuun, koruttomaan ilmaisuun – vähän samaan tapaan kylmästi kuin maailma, jota se kuvaa. Päähenkilön tapa jäsentää suunnitelmiaan paperille kuin kauppalistaa on jo itsessään kylmäävää. Murhaajan kyyninen ja tekoaan ajatellen jopa välinpitämättömän lakoninen ja rationaalinen suhtautuminen sen seurauksiin välittyy hyvin myös kielen kautta. Vähäeleinen kieli on raa’an rikoksen ja sen seurausten kuvauksessa häiritsevän ristiriitainen, mutta siksikin kiehtova.

Kokonaisuutena A Yin tarina ei ehkä tarjoa lukijalle hänen etsimäänsä eheää selitystä tarinan käänteille, mutta allegoriana kuvaamalleen maailmalle se toimii hienosti.

Osallistun kirjalla Helmet 2022 -lukuhaasteeseen #32 (kirjassa rikotaan yhteisön normeja).

A Yi: Täydellinen rikos
Xiamian, wo gai gan xie shenme
Suom. Rauno Sainio
2020 (2012), Aula & co
166s.
Kansi: Perttu Lämsä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s