Colm Tóibín: Brooklyn

Eilis Lacey on nuori nainen 1950-luvun Irlannissa, joka saa mahdollisuuden päästä kiinni kotioloja parempaan elämään lähtemällä Brooklyniin New Yorkiin. Laivamatkan päässä odottaa työpaikka sukkien myyjänä paikallisessa tavaratalossa ja huone rouva Kehoen vuokralaisena talossa, jossa asuu muitakin onneaan muualta maailmasta Amerikkaan etsimään tulleita tyttöjä. Vaikka Eilis ikävöi perhettään Irlannissa, uudet kuviot vievät myös mukanaan. Pian Eilis tapaa nuoren miehen ja ihastuu. Kotoa kantautuvan huonon uutisen vuoksi hän joutuu kuitenkin lähtemään takaisin Irlantiin.

Brooklyn-kansikuva

Täällä Eilis ei ollut kukaan. Se ei johtunut yksinomaan siitä, ettei hänellä ollut ystäviä eikä perhettä, vaan pikemminkin siitä että hän oli haamu tässä huoneessa, kaduilla, matkalla töihin, tavaratalossa.”

Siirtolaisuus Amerikkaan lienee aihe, josta on kirjoitettu monta romaania, elokuvista puhumattakaan. Tóibínin tarina tarjoilee monta aiheeseen liittyvää tuttua teemaa: ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden tunteet, kodin ja perheen ikävä, sopeutuminen ja sopeutumattomuus uuden kulttuurin sääntöihin sekä lopulta uudelle avautuminen rakkauden tai ystävyyden muodossa. Kun kotiinpaluun aika koittaa, ei takaisin tulekaan sama ihminen kuin matkalle lähti, vaan monella tapaa uutta oppinut.

Tóibínin romaani ei tarjoile mitään kovin uutta tai mullistavaa, vaan pikemminkin luotettavaa ja turvallista. Eilis on samastuttava ja helposti lähestyttävä päähenkilö. Maahanmuuton ja maastamuuton teemaa Tóibín käsittelee yksilön näkökulmasta, eräänlaisena kasvutarinana. Vaikka rasismiakin teemana tarinassa hipaistaan, Tóibín ei juuri politisoi aihettaan. Kertomuksen ytimessä ovat henkilöt ja heidän väliset suhteet, joille 1950-luvun menevä Brooklyn ja konservatiivisempana näyttäytyvät Irlanti tarjoavat miljöönsä.

Kielellisesti tai rakenteellisesti Tóibín luottaa myös suoraviivaisuuteen, kikkailua tai mielikuvitusta ei romaani kerronnallisesti tarjoa. Romaanin hotkaisee sujuvasti kuin keveähkön romanttisen draaman, mutta sen suurempaa elämystä se ei ainakaan minulle antanut.

Colm Tóibín: Brooklyn
Brooklyn
Suom. Kaijamari Sivill
2009, Tammi
313s.
Kansi: Fox Searchlight Pictures

Yksi kommentti artikkeliin ”Colm Tóibín: Brooklyn

  1. Paluuviite: Colm Tóibín: Nora Webster | Sivumerkkejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s